Oertypen zijn oa. rassen uit FCI groep 5, de Northern Inuit en buitenlandse (straat/zwerf) honden die overeenkomsten kunnen hebben met Wolfhonden.

_____________________

 

Reg.nr. WD2021-25

Contact: info@wolfdogsos.com

Uma en Sever zijn 2 jonge (vermoedelijke) West Siberische zijn ze Laika kruisingen. Samen zwervend aangetroffen in het koude oostelijke deel van Rusland.

Uma en Sever zijn afgelopen winter in Yakutsk (oost Rusland) waar het -60C was van straat gehaald en naar een asiel nabij Moskou gebracht waar het (maar) -20C was. In het asiel verblijven alle honden uitsluitend buiten omdat er geen binnen verblijven zijn.
Het is dan ook onbekend of zij in huis op hun plek zouden zijn.

 

De stichting Dima & co heeft ons gevraagd of wij iets voor Uma en Sever kunnen betekenen. Bij het zien van hun blije smoeltjes kunnen we geen nee tegen zeggen en we willen ze in ieder geval onder de aandacht brengen.

Dima & co zorgt voor het vervoer en werkt samen met een andere stichting hier in Nederland die op kleine schaal de honden hier naar toe haalt. Zij zien echter van oertypen af. Om die reden is de hulpvraag voor Uma en Sever bij ons terecht gekomen.

 

Uma kwam binnen met een geschoren buik en hechtingen zoals gebruikelijk is bij een sterilisatie. Het is aannemelijk dat ze eerder is opgevangen, gesteriliseerd is en weer vrij werd vrijgelaten.

De 'trap, neuter, return' werkwijze gebeurt in meer landen. Waarom Sever niet gecastreerd  binnengekomen kunnen we alleen maar naar gissen. Sever is inmiddels in het asiel gecastreerd.

 

Over hun herkomst is verder niets bekend. Er zijn vanuit WolfdogSOS vragen uitgezet naar stichting waar ze nu verblijven. Zodra we meer informatie over het duo hebben zullen we het hier toevoegen.

 

Omdat deze 2 vrolijke koppies zeer waarschijnlijk nog geen huisregels kennen is het aannemelijk dat ze na gewenning op eigen scharreltocht gaan en ineens op het aanrecht belanden of de koelkast weten te openen. Het zelf bedenken van oplossingen staan veel wolfhonden en oertypen bekend. Belangrijk voor de adoptant om hier rekening mee te houden.

Ook andere fratsen zoals:

- Een hol maken in je bankstel bij gebrek aan een buiten of omdat het hun beter uitkomt zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.

- Alleen thuisblijven zou opgebouwd moeten worden zoals bij pups en het buitenverblijf zal ontsnappingsproof moeten zijn uit voorzorg.

 

 

Wat we wel weten van

Uma en Sever

 

Uma en Sever zijn samen in het asiel gekomen en vormen een mooi duo. Een van onze vragen is dan ook of ze samen geplaatst moeten worden of dat ze van elkaar gescheiden mogen worden.

Ze zijn beide sociaal naar andere honden en zeer vriendelijk en aanhankelijk naar de mensen binnen het asiel.

Laten zich goed aanlijnen en lopen al redelijk goed aangelijnd mee. Het trekken aan de lijn valt mee maar verdient nog aandacht.

Tot nu toe is er geen vorm van terughoudendheid te bespeuren. Ze zijn voorzichtig naar het onbekende maar niet angstig en heel nieuwsgierig.

Hoe hun jachtinstinct is weten we weinig over. Zover bekend is dit niet anders dan bij de gemiddelde oertype. Beweging triggert vaak om erachteraan te gaan. Of ze ook voor de kill gaan, hun prooi opeten of  minimaal interesse toten is ook een vraag die uitstaat.

 

We zijn opzoek naar een adoptant met geduld, enige kennis van de oertypen of wolfhonden met de nodige gevoel voor humor die ongetwijfeld nodig zal zijn.

Uma en Sever zijn ontzettend aanhankelijk en kroelerig. Een prettige eigenschap voor veel mensen maar ze zullen hier wel de nodige sturing bij nodig hebben zodat ze ook leren dat hun wereld niet vergaat als je even geen aandacht voor ze hebt. 2 witte jonge knuffelberen doen vele harten smelten. Dit gedrag mag niet de oorzaak worden dat ze geleidelijk aan je huishouden gaan overnemen of dat je straks geen stap meer kunt zetten omdat ze niet zonder je kunnen.

Dit hoeft zeker niet het geval te zijn maar we gaan er vanuit dat ze net als pups nog alles moeten leren en dus ook hun begrenzing nodig hebben om TE te voorkomen.

Een huis met een tuin waar de honden geleidelijk aan kunnen wennen aan een leven binnen met de bijbehorende huisregels is een pre.

 

Zodra we meer informatie hebben zullen we dit aan het profiel van Uma en Sever toevoegen.

Mocht u interesse hebben en of zelf ook nog vragen hebben laat het ons dan even via de mail weten.

 

De gezondheid, juiste inentingen en adoptiekosten zullen we  laten weten zodra ook deze bekend zijn.

We zullen dit bericht ook op onze fb pagina delen waar we de ruimte hebben om wat filmpjes van ze te plaatsen onder het bericht.

(1) Wolfdog SOS | Facebook

We zouden graag nog wat beeldmateriaal ontvangen hoe ze reageren op prikkels in de stad en verkeer. Deze plaatsen we dan ook op de fb pagina Wolfdog SOS.

_______________________________

 

Voor Husky herplaatsers willen we u doorverwijzen naar Aurorae.

Oertypen met stamboom worden  onder andere vertegenwoordigd door de rasvereniging SCANDIA